Ontdek de kracht van innerlijke balans en welzijn

Wat is het verschil tussen je bewustzijn en je onderbewustzijn?

Laat je inspireren en vind de weg naar een gebalanceerd en vervuld leven

Over Lenie

Hallo, ik ben Lenie, het gezicht achter Life&Soul coach. Als nuchtere westerse heb ik lange tijd gedacht dat ik moest kiezen tussen spiritualiteit en nuchterheid. Nu zie ik echter dat het juist mijn kracht is om deze twee werelden op een laagdrempelige manier met elkaar te verbinden. In mijn blogs deel ik graag mijn kennis en ervaringen met jou! Ik nodig je uit om mee te lezen en te ontdekken hoe ook jij kunt profiteren van deze verbinding tussen spiritualiteit en nuchterheid

Wat is het Verschil tussen Je Bewustzijn en Je Onderbewustzijn?

Wat is het Verschil tussen Je Bewustzijn en Je Onderbewustzijn?

Je denkt misschien dat je bewust alles overweegt en doet, maar wist je dat je handelen voor een groot deel gestuurd wordt door je onderbewuste? Laten we eens kijken naar het verschil tussen je bewustzijn en je onderbewustzijn, en waarom dit belangrijk is in therapieën zoals NEI, Neuro Emotionele Integratie.

Je Bewustzijn en Je Onderbewustzijn
Bij het maken van keuzes en het uitvoeren van acties speelt zowel je bewustzijn als je onderbewustzijn een rol. Je bewustzijn, ook wel je bewuste brein genoemd, is het deel van je brein waarvan je je direct bewust bent. Dit is waar je rationeel nadenkt en bewuste beslissingen neemt, zoals wat je gaat eten of welke kleren je aantrekt.

Je onderbewustzijn, aan de andere kant, is het deel van je brein waarvan je je niet direct bewust bent. Dit deel van je brein verwerkt informatie op een snelle, automatische manier en stuurt veel van je gedrag aan zonder dat je erbij nadenkt.

Rol van Je Bewustzijn
Je bewustzijn, hoewel belangrijk, speelt eigenlijk maar een kleine rol in je dagelijkse handelen. Slechts ongeveer 5% van wat je doet komt voort uit bewuste, doelgerichte beslissingen. Dit betekent dat het overgrote deel van je gedrag, zo’n 95%, wordt beïnvloed door je onderbewustzijn.

Rol van Je Onderbewustzijn
Je onderbewustzijn is als een supersnelle computer die informatie verwerkt en handelingen aanstuurt zonder dat je er bewust over hoeft na te denken. Het zorgt ervoor dat je dagelijkse taken automatisch kunt uitvoeren, zoals tandenpoetsen of fietsen, zonder dat je erbij hoeft na te denken.

Daarnaast speelt je onderbewustzijn een rol bij het beschermen van jezelf tegen potentiële gevaren. Het kan ervoor zorgen dat je bepaalde situaties vermijdt of bepaalde gedragingen vertoont om jezelf te beschermen tegen herhaalde pijn of negatieve ervaringen.

Waarom Is Dit Belangrijk voor Therapie?
Het begrijpen van de rol van je bewustzijn en je onderbewustzijn is essentieel voor therapieën zoals NEI, Neuro Emotionele Integratie. NEI richt zich op het identificeren en verwerken van emotionele blokkades die in je onderbewustzijn zijn opgeslagen.
Door gebruik te maken van methoden zoals de biotensor, kan NEI verborgen emoties en blokkades naar de oppervlakte brengen, zodat ze kunnen worden verwerkt en opgelost. Dit kan leiden tot echte gedragsverandering en emotioneel welzijn, omdat het de 95% van je onderbewuste handelen aanpakt.

Conclusie
Je bewustzijn en je onderbewustzijn werken samen om je gedrag en beslissingen te sturen. Hoewel je bewustzijn belangrijk is, is het je onderbewustzijn dat grotendeels bepaalt hoe je handelt en reageert op de wereld om je heen. Het begrijpen van deze dynamiek is cruciaal voor het bereiken van echte verandering en emotioneel welzijn in therapieën zoals NEI.