Ontdek de kracht van innerlijke balans en welzijn

Symptomen van Emotionele Blokkades: Hoe Ze Te Herkennen?

Laat je inspireren en vind de weg naar een gebalanceerd en vervuld leven

Over Lenie

Hallo, ik ben Lenie, het gezicht achter Life&Soul coach. Als nuchtere westerse heb ik lange tijd gedacht dat ik moest kiezen tussen spiritualiteit en nuchterheid. Nu zie ik echter dat het juist mijn kracht is om deze twee werelden op een laagdrempelige manier met elkaar te verbinden. In mijn blogs deel ik graag mijn kennis en ervaringen met jou! Ik nodig je uit om mee te lezen en te ontdekken hoe ook jij kunt profiteren van deze verbinding tussen spiritualiteit en nuchterheid

Symptomen van Emotionele Blokkades: Hoe Ze Te Herkennen

Symptomen van Emotionele Blokkades: Hoe Ze Te Herkennen

 

Heb je ooit het gevoel gehad dat iets je tegenhoudt, zonder dat je precies weet wat? Merk je dat je op bepaalde gebieden in je leven niet vooruitkomt, hoe hard je ook probeert?

Deze gevoelens kunnen wijzen op emotionele blokkades in je systeem. Emotionele blokkades zijn onverwerkte emoties die zich in ons onderbewustzijn hebben vastgezet en die onze gedachten, gevoelens en zelfs onze gezondheid kunnen beïnvloeden.

In deze blog gaan we dieper in op de symptomen van emotionele blokkades. We bespreken hoe ze zich manifesteren in jouw dagelijks leven, van fysieke klachten tot uitdagingen in relaties. Of je nu vaak onverklaarbaar moe bent, last hebt van negatieve gedachten over jezelf, of moeite hebt met het aangaan van verdiepende relaties, het kan allemaal wijzen op onderliggende emotionele blokkades.

Wat zijn Emotionele Blokkades?

Een emotionele blokkade is een onverwerkte emotie die vastzit in je lichaam. Deze blokkades willen gezien en verwerkt worden. Om beter te begrijpen hoe dit werkt, is het handig om te weten dat je een linker- en rechterhersenhelft hebt. De linkerkant helpt je met nadenken en het oplossen van problemen, terwijl de rechterkant gaat over je gevoelens en creatieve kant.

Als je iets meemaakt wat je verdrietig, boos, of bang maakt, verwerk je deze emotie met beide hersenhelften. Met de rechterhelft voel je de emotie, met de linkerhelft begrijp je de emotie.

Een onverwerkte emotie ontstaat wanneer je lichaam niet in staat is om een emotie juist te verwerken. Dat kan komen doordat de hersenhelften niet goed gesynchroniseerd zijn en dus niet goed samenwerken.

Dit kan weer komen door oorzaken zoals een freeze-situatie, te veel in je hoofd zitten of te veel hooi op je vork nemen waardoor je systeem overuren draait.

Je kent misschien uitdrukkingen als ‘een brok in je keel hebben’ of ‘iets op je lever hebben’. Dit zijn manieren om te beschrijven hoe emotionele blokkades kunnen voelen. Een brok in je keel kan betekenen dat je eigenlijk moet huilen of praten over iets, maar het lukt niet. ‘Iets op je lever hebben’ kan betekenen dat je ergens mee zit wat je dwarszit of irriteert, maar je hebt het nog niet uitgesproken.

Hoe Herken Je Emotionele Blokkades?

Iedereen heeft emotionele blokkades, maar de mate waarin je ze hebt en de grootte verschillen. In de kern weet je of je met een emotionele blokkade te maken hebt als je kampt met fysieke of emotionele klachten.

De aanvulling daarop is dat het vaak gaat over klachten die je niet direct kunt plaatsen. Als jij van de trap valt en je been breekt, is er een duidelijke aanwijsbare reden voor je klachten. Maar stel dat je ‘zomaar’ last krijgt van nekklachten of een vervelende hoofdpijn, dan is rationeel geen reden te bedenken die verklaart waarom je nu last hebt.

Op dat moment lijkt het voor de hand liggend dat er sprake is van een emotionele blokkade die jouw klachten triggert.

Niet Stromende Levensenergie Duidt Op Een Emotionele Blokkade

Iedereen heeft levensenergie, ook wel Qi genoemd. Deze energie stroomt door je lijf. Als levensenergie ongehinderd kan stromen, is er niets aan de hand. Vaak voel jij je dan in balans.

Levensenergie stroomt door je lijf door middel van energiebanen. Dit kun je zien als paden waar je levensenergie doorheen stroomt. Elk meridiaan is gekoppeld aan een orgaan of een lichaamsfunctie.

Als levensenergie soepel loopt en de energie vrij door je lichaam heen kan bewegen, voel jij je vaak in balans. Maar stel je voor dat er op die paden blokkades ontstaan doordat je emoties hebt die zich vastzetten doordat je ze niet kunt verwerken, vergelijk het met een omgevallen boom die de weg verspert, dan kan de levensenergie niet goed doorstromen en ontstaat er een blokkade. En dat merk je fysiek of emotioneel.

Vertalen we dit door naar emotionele blokkades dan zou je kunnen zeggen dat een vervelende emotionele ervaring die je niet verwerkt ervoor zorgt dat je levensenergie geblokkeerd wordt. Dit gaat ‘etteren’ in je systeem, waardoor er klachten ontstaan.

Je kunt de symptomen van emotionele blokkades vergelijken met het bouwen van een blokkentoren. Stel je voor: je begint met één blokje en stapelt daar nog een bovenop, en dat gaat prima. Zelfs bij vijf blokjes staat je toren nog stevig. Maar wanneer je bij tien blokjes komt, begint het spannend te worden.

De toren wiebelt en lijkt niet meer stabiel, totdat hij uiteindelijk omvalt. Dit kun je ook op jezelf betrekken. Als je de subtiele signalen (de fluisteringen) van je lichaam negeert, zullen de signalen steeds intenser worden. Het is aan jou om te bepalen hoe ver je dit laat komen.

De Symptomen Van Emotionele Blokkades

De symptomen van emotionele blokkades kunnen ontzettend uiteenlopend zijn. Belangrijk is dat je weet dat een emotionele blokkade zich zowel fysiek als mentaal kan laten zien.

Het symptoom wat je ervaart, kun je zien als het topje van de ijsberg. Dus je ziet de hoofdpijn, maar daaronder zit een emotionele blokkade. Hieronder heb ik voor je op een rijtje gezet welke symptomen er gekoppeld kunnen zijn aan een onderliggende emotionele blokkade.

Fysieke symptomen van een emotionele blokkade:

 • Buikpijn
 • Hoofdpijn
 • Rugpijn
 • Pijn in je schouders
 • Long COVID
 • Je bent snel moe
 • Je voelt je futloos
 • Stress- of burnoutklachten
 • Slapeloze nachten
 • Menstruatieklachten
 • Huidklachten (eczeem, psoriasis)
 • Darmklachten
 • Voedselallergieën
 • Schildklierproblemen
 • ADHD
 • Dyslexie
 • Allergieën in het algemeen

Emotionele of mentale symptomen van een emotionele blokkade:

 • Constante moeheid
 • Gebrek aan motivatie
 • Onverklaarbare huilbuien
 • Gevoel van leegte
 • Je makkelijk overweldigd voelen
 • Depressieve stemming
 • Futloosheid
 • Gebruik van alcohol, drugs of andere verslaving
 • Explosieve uitbarstingen van boosheid
 • Obsessieve gedachten
 • Jaloezie
 • Zelfdestructief gedrag
 • Nachtmerries
 • Paniekaanvallen
 • Driftbuien
 • Je vindt keuzes maken lastig
 • Je saboteert jezelf
 • Relatieproblemen
 • Faalangst
 • Perfectionisme
 • Neerslachtigheid
 • Boosheid
 • Angsten
 • Weinig zelfvertrouwen hebben

Wat Als Je Je Herkent In Deze Symptomen?

Als jij je herkent in (één) van de symptomen die hierboven genoemd zijn, is de grote vraag: wat nu? Als je hoofdpijn hebt, is het verleidelijk om een aspirine te slikken. Je hoofdpijn is binnen 5 minuutjes weg. Alleen de volgende dag is het er weer.

Dit geldt ook als je met ‘vage’ pijn in je schouder naar de fysio gaat. Je krijgt oefeningen mee die voor je schouder kunnen werken. Maar als er een emotionele blokkade aan ten grondslag ligt, komen de klachten vaak weer terug.

Als je niet kijkt naar de onderliggende oorzaak doe je aan symptoombestrijding, dat wil je niet. Eigenlijk wil je op een holistische manier naar je klachten kijken. Dat kan bijvoorbeeld door NEI-therapie in te zetten om je emotionele blokkades te verwerken en los te koppelen.

In onze Westerse wereld zijn we vaak geneigd te kijken naar de klacht. Met NEI ga je een laagje dieper. De fysieke en mentale klacht wordt hierbij gezien als de signaalfunctie vanuit het lichaam. Dit is ook gelijk de reden dat NEI zo effectief is, als er aandacht is voor de kern/oorsprong van de klacht verdwijnt deze vaak als sneeuw voor de zon.

De Inzet van de Biotensor

Om emotionele blokkades los te koppelen en op te sporen tijdens een NEI-sessie werken we met de biotensor. Dit is een energetisch meetinstrument wat verstoringen in jouw systeem opspoort. De biotensor merkt het op als er een incongruentie is tussen je bewustzijn en je ondebewustzijn. Door de juiste vragen te stellen en de biotensor goed te lezen, achterhaal je wat er op de onderlaag gebeurt.

Tijdens een NEI-sessie start je altijd vanuit het huidige moment. In feite dus vanuit het symptoom van de emotionele blokkade. Dat kan een fysieke klacht of een vraag waar je al heel lang mee worstelt.

Herken Jij Je In Deze Symptomen?

Herken je symptomen van emotionele blokkades bij jezelf? Ontdek hoe NEI-therapie kan helpen om ze te verwerken en los te laten, voor meer balans en welzijn