Ontdek de kracht van innerlijke balans en welzijn

EFT Versus NEI

Laat je inspireren en vind de weg naar een gebalanceerd en vervuld leven

Over Lenie

Hallo, ik ben Lenie, het gezicht achter Life&Soul coach. Als nuchtere westerse heb ik lange tijd gedacht dat ik moest kiezen tussen spiritualiteit en nuchterheid. Nu zie ik echter dat het juist mijn kracht is om deze twee werelden op een laagdrempelige manier met elkaar te verbinden. In mijn blogs deel ik graag mijn kennis en ervaringen met jou! Ik nodig je uit om mee te lezen en te ontdekken hoe ook jij kunt profiteren van deze verbinding tussen spiritualiteit en nuchterheid

EFT Versus NEI

EFT Versus NEI

Heb je het gevoel dat oude gevoelens en emoties je tegenhouden of in de weg zitten en ben je op zoek naar manieren om hiermee aan de slag te gaan? Dan zijn zowel EFT als NEI-therapie een goede manier om met onverwerkte emoties aan de slag te gaan. In dit blog gaan we op een eenvoudige en toegankelijke manier verkennen wat NEI en EFT van elkaar onderscheidt.

We kijken hoe beide therapieën werken, welke voordelen ze hebben, wat de verschillen zijn en hoe je misschien zelf kunt ontdekken welke methode het beste bij jou past.

Wat is EFT?

EFT staat voor Emotional Freedom Techniques en is een manier om zelf stress, trauma’s, slechte gevoelens en gedachten aan te pakken. EFT is gebaseerd op een combinatie van acupressuur en psychologische technieken.

Tijdens een EFT-behandeling maak je gebruik van zogenaamde meridiaanpunten. Meridiaanpunten zijn specifieke plekken op je lichaam die volgens de traditionele Chinese geneeskunde verbonden zijn met de energiebanen, of meridianen, die door je lichaam lopen.

Energiepaden en levensenergie

Deze energiebanen worden gezien als paden waarlangs je levensenergie, of ‘Qi’ (uitgesproken als ‘chee’), stroomt. De gedachte is dat wanneer deze energie vrij en ongehinderd door je lichaam kan stromen, je gezond en in balans bent. Elk meridiaan is gekoppeld aan een orgaan of een lichaamsfunctie. Als de energie niet ongehinderd stroomt, kan dit klachten geven. Deze energie kan verstopt raken door nare gebeurtenissen of heftige emoties.

Stel je voor dat je energiebanen een snelweg zijn. Is de weg vrij dan kun je ongestoord doorrijden. Maar is de weg verhinderd doordat er energie vastzit, dan ontstaat er files.

Door op een bepaalde manier met je vingers op deze meridiaanpunten te tikken, krijgt opgekropte energie de kans om weer te stromen. In feite kun je het vergelijken met acupunctuur omdat je werkt met acupunctuurpunten. Het grote verschil is dat je met EFT niet met naalden werkt.

Je zenuwstelsel tot rust brengen

Het mooie aan EFT is dat je een techniek in handen hebt waarmee je binnen een paar minuten je zenuwstelsel tot rust brengt. Je neutraliseert angstige gevoelens of een onrustig gevoel in korte tijd.

Met EFT heb je een vriendelijke en effectieve methode in handen die je helpt om te gaan met angstgevoelens en het overwinnen van emotionele blokkades. Denk hierbij aan faalangst, sociale angst, en zelfs fysieke klachten zoals migraine, die vaak hand in hand gaan met emotionele stress. Het mooie van EFT is dat het een veilige methode is, vrij van bijwerkingen.

Hoe ziet een EFT-behandeling eruit?

Tijdens een EFT-behandeling start je met een hulpvraag. Een probleem, angst of emotie waar je aan wilt werken. Dit zou bijvoorbeeld hoogtevrees kunnen zijn. Je bepaalt vervolgens op een schaal van 0 tot 10 hoe intens je hoogtevrees is. Door dit vooraf en achteraf te bepalen kun je goed toetsen of de behandeling werkt.

De opzetzin

Vervolgens ga je aan de slag met een zogenaamde opzetzin. Dit is een zin die als ingang dient voor jouw behandeling. Belangrijk is dat je in de zin het probleem benoemt en iets benoemd waar jij jezelf accepteert. Bijvoorbeeld: “Ondanks dat ik hoogtevrees heb, accepteer ik mezelf volledig.”

Tikken op de meridiaanpunten

Nu gebruik je jouw vingers om op bepaalde plekken op je lichaam te tikken, de zogenaamde meridiaanpunten. Tegelijkertijd denk je aan de hoogtevrees. Door dit tikken, een soort zachte klopjes, help je je lichaam om de spanning los te laten. Tijdens het tikken focus jij je op het probleem.

Iedere keer wanneer je op een bepaald punt tikt, spreek je ook een zin uit die je helpt om je focus op het probleem te houden.

Als je dit gedaan hebt, bepaal je opnieuw hoe intensief de emotie, angst of pijn nu is. In feite herhaal je dit proces totdat je angstniveau gedaald is tot minimaal.

Zelf aan de slag met EFT

EFT is een techniek die je heel goed zelf kunt leren en toe kunt passen in je dagelijks leven. Met EFT heb je dus altijd een manier bij de hand om jezelf te helpen rustiger te worden als dat nodig is. Natuurlijk kun je ook met een therapeut aan de slag die gespecialiseerd is in EFT.

Wat is NEI-therapie?

NEI, wat staat voor Neuro Emotionele Integratie, is een werkwijze die je helpt bij het achterhalen van emotionele blokkades die de basis vormen voor fysieke of psychische problemen. Het uitgangspunt is dat je emoties en je gedrag nauw met elkaar zijn verweven. We hebben allemaal emotionele blokkades, dat is een vaststaand feit.

Van deze emotionele blokkades ben jij je niet altijd bewust (meestal niet zelfs), alleen ze hebben wel veel invloed op wat je doet. Ze zitten in je systeem en brengen je steeds weer in situaties brengt waar je eigenlijk helemaal niet wilt zijn. Het voelt alsof je vastzit in een patroon dat je maar niet kunt doorbreken.

Bewuste en onderbewuste brein

Wanneer je bewuste denken en je onderbewuste gevoelens niet goed samenwerken, kost dat veel energie. Hier komt NEI in beeld. NEI helpt je op een zachte manier om van deze emotionele problemen, lichamelijke klachten, onverwerkte gebeurtenissen, en zelfs trauma’s af te komen, voorgoed.

Denk bijvoorbeeld aan die keer dat je zonder duidelijke reden plotseling bang was om te spreken in het openbaar, of aan die voortdurende hoofdpijn die maar niet weg wil gaan, ondanks allerlei behandelingen.

NEI helpt om de verborgen emotionele oorzaken van deze problemen te vinden en aan te pakken, zodat je je weer vrijer en energieker voelt.

Hoe ziet een NEI-behandeling eruit?

De kern van NEI draait om het feit dat emoties die niet verwerkt worden zich opslaan in je organen. Om te begrijpen hoe dit werkt, is het belangrijk om te weten dat je twee hersenhelften hebt. De linkerhersenhelft en de rechterhersenhelft.

De linkerhersenhelft is vooral bezig met logica en denken, terwijl de rechterhersenhelft gaat over voelen en creativiteit (onder andere). Als er iets gebeurt en jij een emotie voelt met je rechterhersenhelft, maar deze niet verwerkt met de linkerhersenhelft, dan zet deze emotie zich vast in je systeem. Om precies te zijn in het celgeheugen van een orgaan.

Oplossen van emotionele blokkades

Maar er is goed nieuws: emotionele blokkades of oude onverwerkte emoties kun je aanpakken. Dit doe je met NEI-therapie in combinatie met de biotensor.

NEI helpt je antwoorden te vinden op dingen die je met je verstand niet kunt verklaren. De biotensor is een soort gereedschap waarmee je kunt ontdekken waar die emotionele blokkades zitten, door contact te maken met je onderbewuste.

Zodra je weet waar de blokkade zit, gebruik je NEI om deze los te maken en uit je systeem te verwijderen. In feite verwerk je nu de emotie die je toen niet kon verwerken.

Dit doe je door een specifieke manier van ademhalen en door bepaalde punten op je hoofd en het betreffende orgaan aan te raken. Zo zorg je dat de emotionele blokkade of trigger verwijderd wordt uit het geheugen van je cellen. De biotensor speelt hierbij een ondersteunende rol door dit proces op een energetische manier te begeleiden.

Wat is het verschil tussen NEI Therapie en EFT?

Het grote verschil tussen NEI-therapie en EFT zit in de dieptelaag waarop je werkt. Beide zijn manieren om te werken met onbewuste emotionele blokkades. Alleen met EFT werk je altijd vanuit een bewust startpunt. Je hebt een probleem of een negatieve emotie waarmee je wilt werken. Dit bedenk je met je hoofd.

Dus je weet rationeel dat je hoogtevrees hebt en dat je hier iets mee wilt.

Of je weet dat je toen je 8 was je gepest bent en daar ga je mee aan de slag.

Vanuit dit startpunt werk je aan het oplossen van je angst of belemmerende overtuiging. Het nadeel hiervan is dat je kunt werken aan een bepaalde trigger zonder dat je de diepste oorzaak gevonden hebt. Bijvoorbeeld: je hebt nu last van hoogtevrees en je zet EFT in om hier vanaf te komen. Als je niet exact weet wanneer de hoogtevrees ontstaan is, ga je gokken waar het startpunt van deze angst is. Hier zit een groot verschil met NEI-Therapie.

Starten met een vraag vanuit het nu

Als we dit vergelijken met NEI-therapie, dan is het grote verschil dat je altijd start met een bepaalde vraag vanuit het nu. Dit kan van alles zijn: je bedrijf stroomt niet, je ervaart stress, je hebt hoofdpijn, je hebt hoogtevrees of je worstelt met sombere gevoelens.

Vanuit deze startvraag ga je met behulp van de biotensor aan de slag met je onderbewustzijn. Het onderbewustzijn leidt je dan ook naar de kern van het probleem.

Dus in het geval van de hoogtevrees, is de hoogtevrees het startpunt en met behulp van de biotensor ga je kijken waar dit getriggerd is. Dit kan zijn in je kindertijd, tijdens de zwangerschap maar ook vanuit een vorige generatie of een vorig leven.

NEI gaat ervan uit dat je jouw systeem je vertelt waar de oorsprong ligt. Bijkomend voordeel is dat zelfs als je niet weet wat de exacte oorzaak is van jouw klachten, je er toch aan kunt werken middels NEI.