Binnen de hematologische scan, die een onderdeel vormt van de EMb-test, worden verschillende parameters gemeten om inzicht te krijgen in de samenstelling en functie van het bloed. Deze scan maakt gebruik van cappillaire bloedafname, waarbij een kleine hoeveelheid bloed wordt verkregen uit de haarvaten in de vingertop. Het is echter belangrijk op te merken dat bij twijfel of bij het verkrijgen van meer gedetailleerde informatie, een aanvullend regulier bloedonderzoek nodig kan zijn.

  1. Erytrocyten (rode bloedcellen): Deze cellen zijn verantwoordelijk voor het transport van zuurstof naar verschillende weefsels en organen in het lichaam. Het hemoglobinegehalte (HB) wordt gemeten als een maat voor de hoeveelheid zuurstofdrager in de rode bloedcellen.
  2. Leukocyten (witte bloedcellen): Witte bloedcellen spelen een cruciale rol in het immuunsysteem en bieden bescherming tegen infecties en ziekten. Het aantal en de differentiatie van verschillende typen witte bloedcellen kunnen worden beoordeeld om informatie te verkrijgen over de immuunrespons en mogelijke infecties.
  3. Trombocyten (bloedplaatjes): Bloedplaatjes zijn betrokken bij de bloedstolling en spelen een belangrijke rol bij het stoppen van bloedingen. Het aantal en de functie van bloedplaatjes worden geƫvalueerd om afwijkingen in de stolling te detecteren en bloedingsstoornissen te identificeren.