De Microbioom Plus ontlastingstest omvat de microbiologische analyse van zowel aërobe als anaërobe sleutelbacteriën, evenals schimmels en gisten (zoals Candida albicans en Candida spp.), spijsverteringsresiduen, en specifieke markers zoals alfa-1-antitrypsine, calprotectine, galzuren, pancreas-elastase, secretorisch IgA, EPX, Beta defensine en zonuline in de ontlasting. Bovendien wordt het menselijke intestinale microbioom bepaald door middel van sequentiebepaling van het genoom van de darmflora.
Het intestinale microbioom, het totaal van alle micro-organismen die de darm koloniseren, is van vitaal belang voor de menselijke gezondheid. Een verstoorde balans in het darmmicrobioom, ook wel dysbiose genoemd, wordt – zoals talrijke studies aantonen – geassocieerd met verschillende ziekten, waaronder het metabool syndroom, diabetes, inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, prikkelbare darmsyndroom, darmkanker, calciumoxalaat-nierstenen, cardiovasculaire aandoeningen, reumatoïde artritis, evenals neurologische aandoeningen.
De analyse van het intestinale microbioom wordt uitgevoerd door middel van DNA-sequentie (next-generation sequencing). Deze methode heeft een revolutie teweeggebracht in de diagnostiek doordat het de detectie van bijna alle tot dan bekende bacteriën mogelijk maakte. Door DNA-sequentie kunnen de effecten van individuele, zeer complexe microbiota op de kolonisatieresistentie, spijsverteringsprocessen, opname van voedingsstoffen en vitaminen, evenals op de immuniteit, nauwkeuriger worden beoordeeld. In deze moleculair-biologische testmethode worden ook anaerobe bacteriën op het hoogste technische niveau gedetecteerd, die niet kunnen worden aangetoond via bacteriecultuur (kweek).
Daarnaast omvat deze test de parameters van de Gezondheidscheck Darm, inclusief zonuline in de ontlasting. De Gezondheidscheck Darm omvat, naast het onderzoek van de flora status, de beoordeling van het spijsverteringsvermogen en -capaciteit, evenals de toestand en de functie van de intestinale mucosa en het darm-geassocieerde immuunsysteem.
Geef een reactie