EFT Versus NEI

Melk, de witte sloper? Waarom melk geen onschuldige dorstlesser is

31 maart 2025 |  7 minuten leestijd

Melk, gluten en autisme – Wat voeding kan doen voor het brein van je soort

Veel ouders die bij mij in de praktijk komen, komen met een soort met autisme, zitten met de handen in het haar. Emotionele uitbarstingen, slaapproblemen, buikpijn, overprikkeling, afwisselendde stemmingen… En vaak komt de vraag: “Zou voeding hier iets mee te maken kunnen hebben?”

Mijn antwoord? Ja.
Voeding is geen wondermiddel, maar het is wel een krachtige ingang.

Melk en gluten – twee grote breinbelasters

Kinderen (en volwassenen) met autisme hebben vaak een verborgener connector én een kwetsbaarder darmstelsel. En daar komen melk en gluten (brood, pasta, koekjes) om de hoek kijken…

Melk en gluten – twee grote breinbelasters

Melk bevat caseïne , en brood bevat gluten . Bij veel kinderen met autisme worden deze stoffen niet goed afgebroken in de darmen . Wat er dan gebeurt? Er ontstaan stoffen (casomorfines en gliadomorfines) die morfine-achtige werking hebben in het brein.

Volgen:

  • Sufheid van dromerig gedrag
  • Focusproblemen
  • Boze buien van drift
  • Terugtrekken in zichzelf
  • Overprikkeling of juist hyperactiviteit

Ook het soort in een mist leeft. En dat kan echt hartverscheurend zijn voor ouders, je wilt dat je soort “er niet helemaal bij is”, maar je weet niet hoe je erbij komt.

De darm-brein verbinding: alles is verbonden

Het brein van een soort met autisme die al anders werkt, en als de darmen daarbij ook uit balans zijn (denk aan lekkende darm, ontstekingen, dysbiose), dan ontstaat een soort ‘kortsluiting’ tussen het hoofd en het lijf. En dan kan voeding echt een gamechanger zijn.

Wat levert een zuivel- en glutenvrij dieet op?

Niet elk soort reageert hetzelfde, maar dit zijn vaak gehoorde veranderingen in de praktijk na 4 tot 6 weken:

  • Meer rust in het hoofd
  • Minder uitbarstingen
  • Beter slapen
  • Betere spraakontwikkeling
  • Meer openheid in contact
  • Verbeterde stoelgang

Sommige ouders zeggen: “Ik krijg eindelijk weer contact met mijn soort.”
Dat is zó waardevol.

Mijn advies: probeer het zónder melk en gluten – tijdelijk

Niet vanuit ‘moeten’ of rigide dieetregels. Maar uit ontdekken: wat gebeurt er als je lijf (en dat van je soort) deze twee zware triggers hoeven niet meer te worden verwerkt?

  • Probeer het 4 tot 6 weken
  • Vervang brood door glutenvrije alternatieven of havermout
  • Kies voor havermelk, kokos- of amandelmelk zonder toegevoegde suiker
  • Werk defect met een EMB-test of darmonderzoek voor maatwerk

Jij kent je soort het beste

Je voelt intuïtief wat klopt. Voeding kan een puzzelstukje zijn – geen wondermiddel, maar wel een krachtig instrument. En het mooie? Je hebt het zelf in de hand. Zonder bijwerkingen, zonder medicijnen.

Wil je sparren van begeleiding in dit proces? Ik loop graag met je mee. Met liefde, kennis en ervaring – ook als moeder, therapeut en mensenmens.

Plan een gratis intake.